• Esmokeplaza-1

In een elektrische sigaret wordt een e-Liquid door een gloeispiraaltje verdampt. Een e-Liquid bestaat uit een basis vloeistof, nicotine en smaakstoffen. De basis vloeistof is meestal een mix van PG en VG.

Propyleenglycol (PG) is een niet toxische vloeistof die is goedgekeurd voor gebruik in voedsel, cosmetica en geneesmiddelen. Vegetable Glycerine (VG) is plantaardig en ook goedgekeurd voor gebruik in voedsel. VG is plantaardig. De nicotine wordt gewonnen uit tabaksplanten. Voor de smaakstoffen worden alleen stoffen gebruik die goedgekeurd zijn voor consumptie.

Doorgaans zorgt een hoger percentage PG voor een hogere ‘throat hit’ en een hoger percentage VG voor meer damp.

 

De nicotine die wordt gebruikt in de e-Liquid voor elektrische sigaretten wordt gewonnen uit tabaksplanten. Nicotine is schadelijk voor de bloeddruk, hart- en bloedvaten. Mensen met hart- en vaatziekten wordt afgeraden een elektrische sigaret te gebruiken. Mensen met een allergie voor Propylene Glycol wordt het gebruik van een elektrische sigaret afgeraden. Daarnaast zijn vloeistoffen met nicotine, die worden gebruikt voor de e-sigaret niet geschikt voor personen onder de 18 jaar of zwangere vrouwen.

Het gemiddelde toxische gehalte is ongeveer gelijk aan sigaret vervangers zoals nicotine kauwgom of pleisters. Het niveau kankerverwekkende stoffen van een elektrische sigaret ten opzichte van een normale sigaret blijkt na onderzoek tot 700 maal lager te liggen.