• Esmokeplaza-1

Goed nieuws: Geen formaldehyde in e-sigaret

Volgens een nieuw onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Wederom onderzoek naar de aanwezigheid van formaldehyde in de damp van e-sigaretten. De conclusie van het onderzoek vergt een kritische blik; er werd géén formaldehyde gemeten en er werd te veel formaldehyde gemeten.

CE4-Clearomizer-tankEen CE4 clearomizer zoals in dit onderzoek gebruikt is. Deze wordt normaal niet boven de 3.7 volt gebruikt.

Wat is nu de juiste conclusie van dit onderzoek?
In de damp van de in deze test gebruikte e-sigaret werd geen formaldehyde gemeten bij gebruik onder normale omstandigheden. Goed nieuws dus. Echter, de onderzoekers hebben daarna het voltage van de accu dermate hoog opgeschroefd dat er een hoge concentratie formaldehyde werd aangetroffen in de damp.

Dit is een totaal onrealistische testmethode, om de eenvoudige reden dat geen enkele gebruiker van een e-sigaret het vermogen van een verdamper zo hoog instelt dat de vloeistof zo heet wordt. De smaak van de damp is dan namelijk bijzonder onaangenaam en geen enkele gebruiker zal deze damp in willen ademen.

Technisch: het voltage werd in de test verhoogd van 3,3 volt naar 5 volt. Bij 3,3 volt was alles in orde, bij 5 volt ging het mis. Dit betekent simpelweg dat het verwarmingselement veel te veel vermogen kreeg, en de vloeistof niet verdampt maar gebakken werd. Navraag bij de verantwoordelijke onderzoekers leverde de bevestiging hiervoor op; er is gebruik gemaakt van een topcoil verdamper (type CE4, 2.1 ohm), die geschikt is voor 3.3 tot maximaal 3.7 volt. Door de spanning op te voeren naar 5 volt werd de vloeistof in deze verdamper drooggekookt en vervolgens gebakken. De testomstandigheden komen daarom dan ook totaal niet overeen met normaal gebruik van een e-sigaret.
Deze extreem belangrijke gegevens over de gebruikte apparatuur en het testregime blijven overigens nog steeds onvermeld in het gepubliceerde onderzoek.

Zo is er nog wel meer mis met dit onderzoek. De hoeveelheid aangezogen lucht ‘per puff’ was veel te laag (slechts 50ml lucht in een periode van 4 seconden), wat ervoor zorgt dat de temperatuur onrealistisch hoog werd. De onderzoekers hebben bovendien helemaal geen formaldehyde aangetroffen, maar formaldehyde hemiacetalen. Dit is een andere stof dan de formaldehyde in tabaksrook. Dat weerhoudt de onderzoekers er niet van om aan te geven dat deze stof kankerverwekkend is, terwijl hier geen enkel bewijs voor is.

In een reactie laat professor Peter Hajek, directeur van de Tobacco Dependence Research Unit, van de Universiteit van Londen, weten: “Dit onderzoek zocht naar formaldehyde, een kankerverwekkende stof die voorkomt in tabaksrook. Het werd gevonden, door vloeistof maximaal te verhitten en het door een machine met lange halen te laten inhaleren. Mensen vermijden het inhaleren van te hoog verhitte vloeistof, daar dit een zeer nare smaak veroorzaakt. Als je een kip verbrandt, dan is de zwarte korst ook kankerverwekkend, dit betekent niet dat kip kankerverwekkend is. Zonder de vloeistof te oververhitten is er GEEN formaldehyde gevonden.”

Wij roepen de media, onder meer Metro en De Telegraaf op, de door hen gepubliceerde berichtgeving per direct te rectificeren in het belang van de volksgezondheid.

Eveneens roepen we de New England Journal of Medicine op de publicatie van dit onderzoek terug te draaien, omdat de onderzoekers alle principes van goed en gedegen onderzoek overboord gegooid hebben.

Uit elk gedegen onderzoek blijkt, keer op keer, dat het gebruik van een e-sigaret aanzienlijk minder schadelijk is dan de gewone sigaret.

Bronnen:
Science Media Centre – Formaldehyde in e-cigarettes – expert responds
Clive Bates – Spreading fear and confusion with misleading formaldehyde studies
Dr. Farsalinos – The deception of measuring formaldehyde
NEJM – Hidden Formaldehyde in E-Cigarette Aerosols
De Standaard