• Esmokeplaza-1

Elektrisch roken

Elektrisch roken is een goed alternatief voor het roken van tabak.

Wat u rookt is een neutrale vloeistof (e-liquid)met daarin nicotine en smaakstof. Bij een elektronische sigaret komt geen verbranding voor, waarmee dus een groot aantal nadelen van het normale roken al worden weggenomen. Een elektrische sigaret is een zeer goede vervanger voor het roken. Velen raken na het starten met elektrisch roken geen (tabak) sigaret meer aan. Niet omdat het moet, maar omdat je er geen behoefte meer aan hebt!

 

Het dampen met een elektrische sigaret minder schadelijk (voor zover bekend is er slechts 1 schadelijke stof (nicotine) in plaats van vele schadelijke stoffen uit een normale sigaret) en beduidend goedkoper van gewone sigaretten.

 

Een Elektrische sigaret (oftewel een elektronische sigaret) bestaat uit:

Batterij (diverse voltages verkrijgbaar)

- Verdamper en vloeistoftank (clearomizer/tank)  De verdamper (coil) is het verwarmingselement dat de vloeistof (e-liquid) verdampt

- Mondstuk (driptip)

U heeft verder nog een oplader en liquid nodig om te kunnen dampen.

 

E-Liquid (Vloeistof)

In een elektrische sigaret wordt een e-Liquid door een gloeispiraaltje verdampt. Een e-Liquid bestaat uit een basis vloeistof, nicotine en smaakstoffen. De basis vloeistof is meestal een mix van PG en VG.

Propyleenglycol (PG) is een niet toxische vloeistof die is goedgekeurd voor gebruik in voedsel, cosmetica en geneesmiddelen.

Vegetable Glycerine (VG) is plantaardig en ook goedgekeurd voor gebruik in voedsel. VG is plantaardig. De nicotine wordt gewonnen uit tabaksplanten. Voor de smaakstoffen worden alleen stoffen gebruik die goedgekeurd zijn voor consumptie.

Doorgaans zorgt een hoger percentage PG voor een hogere ‘throat hit’ en een hoger percentage VG voor meer damp.

 

Wat is nicotine?

Nicotine is een stof die voorkomt in de tabaksplant (Nicotiana Tabacu). Nicotine werkt op ons zenuwstelsel en is de verslavende stof in tabak. Inademing zorgt voor verschillende effecten waaronder een prettig gevoel. Deze effecten houden 20 minuten aan.

NICOTINE IN PLANT

Nicotine wordt in de wortels van de plant gemaakt en hoopt zich op in de bladeren. Voor de plant functioneert de nicotine als een middel tegen insecten en bladvreters. Nicotine vind je ook in bestrijdingsmiddelen. Het nicotine gehalte varieert. De bladeren aan de top van de plant bevatten de meeste nicotine.

De manier van drogen is van invloed op het uiteindelijke nicotinegehalte in het blad. Tabak kan door de zon of door lucht gedroogd worden. Luchtgedroogde tabak leidt tot een hoger nicotine gehalte dan zon gedroogd. Gedroogde balderen kunnen 0,6 tot 3% nicotine bevatten.

De nicotine die wordt gebruikt in de e-Liquid voor de elektrische sigaret wordt ook gewonnen uit tabaksplanten. Nicotine is schadelijk voor de bloeddruk, hart- en bloedvaten. Mensen met hart- en vaatziekten wordt afgeraden de elektrische sigaret te gebruiken.
Mensen met een allergie voor Propylene Glycol wordt het gebruik van een elektrische sigaret afgeraden. Daarnaast zijn vloeistoffen met nicotine, die worden gebruikt voor de e-sigaret niet geschikt voor personen onder de 18 jaar of zwangere vrouwen.

Het gemiddelde toxische gehalte is ongeveer gelijk aan sigaret vervangers zoals nicotine kauwgom of pleisters.
Het niveau kankerverwekkende stoffen van een elektrische sigaret ten opzichte van een normale sigaret blijkt na onderzoek tot 700 maal lager te liggen.

 

Voor meer uitleg over de elektrische sigaret van Esmokeplaza, klik hier